Selecteer een pagina

Wat doet een makelaar precies? En kun je zonder?

door | 26 sep 2024 | Huis verkopen, Huis verkopen via Social Media

Een makelaar biedt belangrijke diensten aan bij de verkoop van je woning. Je kunt ervoor kiezen om zelf je huis te verkopen, maar dat brengt veel werk en verantwoordelijkheid met zich mee. We bespreken de taken van een makelaar, wat je zelf moet doen zonder makelaar en nemen een rekenvoorbeeld op van de kosten. Ook lichten we toe hoe KlikBrik je in beide scenario’s kan ondersteunen.

Wat doet een makelaar?

Een makelaar voert een aantal cruciale taken uit bij de verkoop van een huis:

1. Waarde bepalen van je woning

De makelaar analyseert de markt en vergelijkt je woning met soortgelijke huizen om een juiste vraagprijs te bepalen. Dit voorkomt dat je te hoog of te laag inzet, wat de verkoop kan vertragen.

2. Marketing en promotie

Makelaars hebben toegang tot belangrijke platforms zoals Funda. Ze zorgen voor professionele foto’s, video’s en teksten om je woning optimaal te presenteren, wat meer potentiële kopers aantrekt.

3. Bezichtigingen organiseren en begeleiden

De makelaar plant en leidt bezichtigingen. Hij weet hoe hij je woning het beste kan laten zien en beantwoordt vragen van geïnteresseerde kopers.

4. Onderhandelen

Een makelaar heeft ervaring met onderhandelingen en weet de beste prijs en voorwaarden voor jou te bedingen. Dit zorgt ervoor dat je niet te snel akkoord gaat met ongunstige voorwaarden.

5. Juridische afhandeling

De koop- en verkoopovereenkomst moet juridisch kloppen. De makelaar zorgt ervoor dat alle documenten in orde zijn en begeleidt je door het hele proces, inclusief de overdracht bij de notaris.

Zelf je huis verkopen: wat komt erbij kijken?

Kies je ervoor om zelf je woning te verkopen, dan moet je al deze taken zelf uitvoeren. Dit kan een behoorlijke tijdsinvestering en kosten met zich meebrengen. Hier is een overzicht van wat er allemaal bij komt kijken:

1. Waarde bepalen

Zelf de waarde bepalen vergt tijd en nauwkeurig onderzoek. Je moet zelf vergelijkbare woningen analyseren en de marktsituatie monitoren. Een taxatie laten uitvoeren kan al snel tussen de €300 en €600 kosten.

2. Marketing en promotie

Zonder makelaar heb je geen toegang tot Funda. Je moet zelf zorgen voor professionele foto’s (kosten €150-€500), advertenties op social media en wellicht een betaalde plaatsing op andere platforms. Dit kan oplopen tot honderden euro’s aan advertentiekosten.

3. Bezichtigingen regelen

Je moet zelf beschikbaar zijn voor bezichtigingen en potentiële kopers rondleiden, wat tijdrovend kan zijn. Bovendien moet je voorbereid zijn om alle vragen van kopers te beantwoorden.

4. Onderhandelingen voeren

Je moet zelf de onderhandelingen doen, wat lastig kan zijn zonder ervaring. Slechte onderhandelingen kunnen je duizenden euro’s schelen in de uiteindelijke verkoopprijs.

5. Juridische documenten

Je bent zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een juridisch correcte koopovereenkomst. Dit kan kosten met zich meebrengen als je een notaris of juridisch adviseur inschakelt.

Rekenvoorbeeld: Makelaarskosten vs. Zelf verkopen

Makelaar inschakelen

Een makelaar rekent gemiddeld 1,5% courtage over de verkoopprijs. Stel dat je huis €300.000 waard is, dan betaal je ongeveer €4.500 aan makelaarskosten.

Zelf verkopen

De kosten voor het zelf verkopen kunnen als volgt oplopen:

• Taxatie: €300-€600

• Professionele foto’s en promotie: €150-€500

• Advertentiekosten: €300-€1.000

• Juridische ondersteuning: €500-€1.000

Totale kosten: Tussen de €1.250 en €3.100, afhankelijk van hoe je alles aanpakt. Daarnaast moet je rekening houden met de tijd die je kwijt bent, gemiddeld 40-60 uur aan onderzoek, marketing, bezichtigingen en onderhandelingen.

Waarom een makelaar vaak de betere keuze is

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de makelaarskosten te besparen, brengt het zelf verkopen van je huis veel werk, risico’s en extra kosten met zich mee. Een makelaar biedt waardevolle expertise en ontzorgt je volledig tijdens het proces. De kans dat je met een makelaar sneller verkoopt tegen een goede prijs is aanzienlijk groter dan wanneer je alles zelf doet.

De rol van KlikBrik in beide gevallen

Of je nu kiest voor een makelaar of het zelf doet, KlikBrik helpt je om je huis effectief te promoten. KlikBrik biedt professionele marketing via social media en YouTube, wat je woning onder de aandacht brengt bij een breed publiek, ook als ze niet actief op zoek zijn via Funda. Onze service is ideaal als aanvulling op de inspanningen van een makelaar, maar ook als je zelf de verkoop regelt. KlikBrik biedt daarnaast een gepersonaliseerde landingspagina voor je huis, zodat het zonder concurrentie gepresenteerd wordt aan geïnteresseerde kopers.

Vergroot je kans op succesvolle verkoop

Zelf je huis verkopen is mogelijk, maar brengt veel verantwoordelijkheid en kosten met zich mee. Een makelaar ontzorgt je, zorgt voor professionele begeleiding en vergroot je kans op een succesvolle verkoop. KlikBrik helpt je in beide scenario’s met effectieve marketing om je woning snel en goed zichtbaar te maken, of je nu kiest voor een makelaar of zelf het verkoopproces in handen neemt.

Wil je meer weten over hoe KlikBrik jouw verkoop kan ondersteunen? Kijk dan snel hier of neem contact met ons op voor meer informatie!

Andere kennisartikelen